LİSE MATEMATİK ÇALIŞTAYI
Lise Matematik Çalıştayı, lise öğrencilerine yönelik hazırlanan matematik konuşmalarının, problemlerin ve söyleşilerin yer aldığı yarı akademik bir etkinliktir. Bu çalıştay, lise öğrencilerinin matematik konuşması yapabileceği bir ortam sunmayı amaçlar.
5. Lise Matematik Çalıştayı duyuruları bu sayfada olacak, biz de sabırsızız!
Lise Matematik Çalıştayı
Lise Matematik Çalıştayı, Türkiye Matematik Kulübünün düzenlediği diğer çalıştaylardan farklı olarak lise öğrencilerine yönelik tasarlanmıştır. 2021 yılından beri çevrim içi platformlar üzerinden gerçekleştirilen çalıştayda lise öğrencilerine yönelik onlarca matematik konuşması ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Planladığımız çalıştayda lise öğrencilerine hem matematik konuşabilecekleri bir ortam sunmak hem de onları alanında uzman matematikçilerle buluşturmak istiyoruz. Lise öğrencilerine içinde bulunabilecekleri bir akademik ortam deneyimi yaşatarak matematiğin sadece bir okul dersi olmadığı farkındalığını kazandırıp öğrencileri sorgulayıcı bir yaklaşıma teşvik etmeyi amaçlıyoruz.
Konuşmalar
Konuşma programı davetli konuşmacılar tarafından gerçekleştirilen genellikle bir açılış konuşmasıyla başlayıp bir kapanış konuşmasıyla biter. Açılış konuşmasının ardından, öncelikli olarak lise öğrencileri olmak üzere çeşitli seviyelerdeki öğrenciler tarafından paralel konuşmalar yapılır.
Konuşma vermek isteyenler için danışmanlık
Çalıştayda konuşma vermek isteyen ancak yardıma ihtiyaç duyan öğrenciler ile bu öğrencilere rehberlik etmek isteyenler için bir eşleştirme programı hazırladık. Bu program, hevesli öğrencilere rehberlik sağlayarak onları desteklemeyi amaçlamaktadır.
Problemler
Çalıştayın ilk gününde belirli aralıklarla çeşitli matematik problemleri paylaşılır. Katılımcılar bu problemleri gün boyu birlikte çözmeye çalışırlar. Genellikle ilk gün öğleden sonraki konuşmada, problemlerin ön bilgileri verilir. İkinci gün öğleden sonraki konuşmada ise, problemlerin çözümleri detaylı bir şekilde anlatılır.
Akşam Sohbetleri
Çalıştay akşamları çeşitli konularda akşam sohbetleri yapılır. Bu sohbetler çeşitli matematikçilerle söyleşiler olabileceği gibi çevrim içi oyunlar gibi sosyal aktiviteler de olabilir.
5. Lise Matematik Çalıştayı
Yakında!
5. Lise Matematik Çalıştayı takvimi ve kayıt formları hazır olduğunda burada olacak. Biz de çok sabırsızız! görüşmek üzere 👋
FORMLAR & BELGELER
Eski Lise Matematik Çalıştayları
Birbirinden değerli içeriklere sahip daha önceki çalıştayların detaylarına aşağıdaki sekmelerden ulaşabilirsiniz.
4. Lise Matematik Çalıştayı
29-30 Haziran 2024'te!
4. Lise Matematik Çalıştayını geride bıraktık. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz ♡♡♡
KONUŞMALAR
4. Lise Matematik Çalıştayında birbirinden değerli 14 konuşma yapıldı. Tüm konuşmacılarımıza teşekkür ederiz ♡
Youtube'da yer alan konuşmaları konuşma başlığına tıklayarak izleyebilirsiniz.
29 Haziran Cumartesi
10.00
Matematiğin Sınırlarını Zorlamak: Zihnimizi ve Yetkinliklerimizi Geliştiren Yolculuk
Serkan Özel
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi
Bu konuşmada, matematiğin sınırlarını zorlayarak nasıl zihnimizi ve yetkinliklerimizi geliştirdiğini keşfedeceğiz. Matematiğin, yalnızca sayılar ve formüllerle sınırlı kalmayıp, düşünme ve problem çözme becerilerimizi nasıl derinleştirdiğini ele alacağız. Günlük yaşamımızdaki uygulamaları, ünlü matematiksel paradokslar ve tarih boyunca yapılan büyük keşifler üzerinden matematiğin bizlere sunduğu fırsatları ve meydan okumaları inceleyeceğiz. Bu yolculuk, matematiğin büyüleyici dünyasında kendinizi geliştirmenizi sağlayacak yeni bir perspektif sunacak. Hem matematiksel hem de mantıksal düşünme yeteneklerimizin nasıl gelişebileceğini ve bu süreçte karşılaşabileceğimiz zorlukları ele alacağız.
29 Haziran Cumartesi
11.00
Bu konuşmada, sayı teorisinin önemli bir parçası olan Fermat'nın Küçük Teoremi'ni inceleyeceğiz. Öncelikle, Pierre de Fermat'nın hayatı ve matematiğe katkıları üzerinde durarak, Fermat'nın kim olduğunu ve tarihsel bağlamda nasıl bir etki yarattığını tartışacağız. Ardından, Fermat'nın Küçük Teoremi'nin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu açıklayacağız. Özellikle, teoremin kriptografi ve hata düzeltme kodları gibi alanlardaki kullanımına değinerek, teorik bilginin pratikte nasıl işlediğini gözler önüne sereceğiz.
Konuşma danışmanı: Melih Mert Oskay
29 Haziran Cumartesi
11.00
Mantığın Öncüleri: Matematiksel Mantığın Tarihine Yolculuk
Dağhan Roda Altınkaya
İstanbul Anadolu Lisesi Öğrencisi
Bu konuşmada, matematiğin ayrılmaz parçalarından biri olan matematiksel mantığın niceliklerini ve Aristoteles'in ortaya attığı mantığın milattan önceki yıllardan bugüne kadar matematiksel açıdan ne tür değişimlere uğradığını, ünlü mantıkçıların ne gibi etkilerinin olduğunu görecek ve dinleyicilerin de söz alabileceği interaktif bölümlerle matematiksel mantık ele alınacaktır.
Konuşma danışmanı: Orhan Gökçe
29 Haziran Cumartesi
12.00
Bu konuşmada, Fermat'ın Küçük Teoremi'nin ispatını inceleyeceğiz. Fermat'ın Küçük Teoremi, asal bir sayı p ve bu sayı ile aralarında asal olan herhangi bir tam sayı a için belirli bir koşulu ifade eder. Teorem, "a^(p-1) ≡ 1 mod(p)" ifadesiyle özetlenir, yani a sayısının p-1'inci kuvveti, p ile bölündüğünde kalan 1'e eşittir. Bu, teoremin önemli bir özelliğidir ve çeşitli matematiksel yöntemlerle ispatlanabilir. İspatlar, bu teoremin doğruluğunu ve güvenilirliğini gösterir ve matematikteki diğer teoremlerle ve kavramlarla olan ilişkisini ortaya koyar. Bu teoremin ispatı, özellikle asal sayılar ve modüler aritmetik alanında derinlemesine bir anlayış sağlar ve Fermat'ın matematiksel düşüncesinin derinliğini ortaya koyar.
Konuşma danışmanı: Melih Mert Oskay
29 Haziran Cumartesi
12.00
Konuşmada katalan sayıları konusu işlenecektir. Katalan sayılarının ne olduğu, tarihçesi, özellikleri, kombinatorik ile olan ilişkisi ve formülü sırasıyla anlatılacaktır. Katalan sayıları formülünün ispatına yer verilecektir. Sonunda kullanım alanları ve örneklerinden bahsedilerek sunum sonlandırılacaktır. Katılımcıların bilmesi gerekenler: Denklemler ve Limit (basit düzeyde).
Konuşma danışmanı: Esra Göv
29 Haziran Cumartesi
13.00
Şifrelemeler günlük hayatımızda ne kadar önemli? Kriptoloji, günlük hayatımızda oldukça büyük bir öneme sahip. Verilerimizin korunması söz konusu olduğunda şifrelemelere sıkça başvuruyoruz; telefonlarımızda, banka hesaplarımızda, kapılarımızda, kısacası birçok yerde. Bu konuşmayla birlikte önemli şifreleme yöntemlerinin arkasında yatan algoritmaları anlayacak, kriptolojinin ne olduğuna dair sorularınızın cevaplarını öğreneceksiniz.
Konuşma danışmanı: Emre Şahin
29 Haziran Cumartesi
13.00
"Hiçliğin ilginç tarihi" adlı bu çalışmada, insanoğlunun ilk gününden beridir yanında olan sıfırın tarihi, matematiksel önemi ve çeşitli alanlardaki uygulamaları ele alacağım. Antik uygarlıklardan itibaren sıfırın kabulü ve kullanımının gelişimi anlatılarak, Brahmagupta, Fibonacci ve Harezmi gibi önemli isimlerin katkıları vurgulayacağım. Sıfırın dört işlemdeki yeri detaylandırılarak, özellikle sıfırın başımıza açtığı sorunlardan olan 0/0, 0^0 gibi ifadelere bakacağız. Ayrıca, bilgisayar bilimleri, fizik, kimya, mantık, mühendislik ve felsefe gibi disiplinlerde sıfırın oynadığı kritik roller açıklayacağım. Sıfırın yalnızca matematiksel bir araç değil, aynı zamanda felsefi anlamlar taşıyan evrensel bir sembol olduğu belirtilerek, insanlığın düşünme ve ilerleme kapasitesinin temel taşlarından biri olduğu sonucuna vardığımız konuşmaya bekliyorum.
Konuşma danışmanı: Hülya Şener
29 Haziran Cumartesi
14.00
Bu konuşmada psikoloji alanındaki farklı çalışma konuları kapsamında ortaya çıkmış logaritmik davranış gösteren modeller, bunların öne çıkan örnekleri ve bu tip modellerin ortaya çıkmadaki yatkınlığının olası sebeplerine değinilecektir. Beşeri bilimler alanında da matematiksel modellemenin ilginç örneklerinden olan bu logaritmik modeller aynı zamanda psikolojinin istatiksel olarak incelediği bazı konulara da ışık tutacaktır.
29 Haziran Cumartesi
14.00
Matematiksel Sanat konuşmamızda matematikle sanatın birbiriyle ilişkisi örneklerle açıklanacaktır. Bazı sanatçıların eserlerinde matematiksel detayları nasıl kullandığı gösterilecektir. Yine matematik sanatçısı olan M.C. Escher ‘in eserleri özellikle ele alınacaktır. M.C Escher ‘in resimlerinde kullandığı yöntemlerden örneklerle bahsedilecektir. Katılımcıların bilmesi gerekenler: Lise düzeyinde geometri, ötelemeli yansımalar
Konuşma danışmanı: Esra Göv
29 Haziran Cumartesi
15.30
Fibonacci dizileri, her sayının kendinden önce gelen iki sayının toplamı olarak devam ettiği dizilerdir; örneğin, 0 ve 1 ile başlayan bir Fibonacci dizisi 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, ... şeklinde ilerler. Bu diziler, matematiksel birçok problem ve ilginç özellik barındırır. Örneğin, belirli bir Fibonacci sayısının asal olup olmadığını test etmek mümkündür. Bu konuşmada, Fibonacci dizisinin matematiksel özelliklerini derinlemesine inceleyeceğiz ve bu dizi üzerine çeşitli problemler çözeceğiz. Ayrıca bu konuşma, 4. Lise Matematik Çalıştayı'nın problemler bölümünün bir parçasıdır. Bu konuşmanın ardından gün boyu Matematik Discordunda çeşitli Fibonnaci Problemleri paylaşılacak ve katılımcılarla birlikte çözümleri üzerine tartışılacaktır.
30 Haziran Pazar
10.00
Çalıştayın ikinci gününde ise Zehra Kaya, tüm problemlerin çözümlerini içeren bir konuşma daha yapacak ve tüm problemlerimizi bitireceğiz.
30 Haziran Pazar
11.00
İntegral kavramının -dinleyiciler tarafından- alışılagelmiş matematiksel tanımından öte “sonsuzluğu tahmin ederek hesap” anlamına gelen “calcul infinitestimal” veya “calculus” (kalkülüs) aracılığıyla açıklamayı planlıyorum. Bu nedenle integrali Newton ile aynı zaman diliminde bulan G. W. Leibniz’in fizik, felsefe ve kombinatorik dallarındaki çalışmalarından bahsedeceğim. Sonrasında integral kavramını açıklayarak birkaç örnek soru çözeceğim.
Devamında, olasılığın günlük hayatımızda kullanım alanlarını anlatacağım. Bunun için de bir tane örnek verdikten sonra özellikle geometriyle bağdaştırılabilir kompleks olasılık problemlerinin integral yardımıyla nasıl çözülebileceğini ve bunun için kullanacağımız notasyonları paylaşacağım.
Son olarak, bunun hakkında Amerika Matematik Birliği’nin düzenlemiş olduğu AIME-II sınavının 6. sorusunu çözeceğim. Toparlamak gerekirse, kalkülüs kullanarak soruların nasıl sihirli yollarla çözülebileceğini bir kez daha görmüş olacağız.
Konuşma Danışmanı: Tuğçe Çelik
30 Haziran Pazar
11.00
Düzgün Çokgenleri Kullanarak Matematiksel Soyutlamaya Giriş
İlker Yasin Başdağ
Kabataş Erkek Lisesi Öğrencisi
İki boyutlu düzgün şekilleri döndürüp yansıtarak çeşitli gözlemlerde bulunacağız.
Düzgün çokgenlerin simetri grubunu gözlemlerimize dayanarak inşa edeceğiz. Grup teorisine sezgisel bir giriş yapacağız.
Dihedral grup, permütasyon grubu arasındaki bağlantıyı inceleyecek; Altgrup kavramını ve Dihedral grubun altgruplarını ve mertebelerini inceleyeceğiz. Kısaca Lagrange Teoremine de değineceğiz.
30 Haziran Pazar
12.00
Stirling sayıları, tarihçesi, özellikleri, kullanım alanları gibi konu başlıklarına değinilecektir. Stirling sayıları Birinci Türden Stirling sayıları ve İkinci Türden Stirling sayıları olmak üzere iki ayrı başlıkta ele alınacaktır. Birinci Türden Stirling sayıları, özellikleri ve formülleriyle ele alınmıştır. Devamında İkinci Türden Stirling sayılarının özellikleri ve formüllerine değinilerek konuşma sonlandırılacaktır.
Konuşma Danışmanı: Esra Göv
30 Haziran Pazar
12.00
Sunumumda sonsuzluk kavramını anlatacağım. Öncelikle sonsuzluğun ne olduğundan bahsettikten sonra , tarihte sonsuzluk hakkındaki bazı düşünceleri açıklayıp, yorumlayacağım.
Sonsuzluğa matematiksel bazı işlemler yapılınca belirsiz yada sonsuzluk sonucunun çıkmasını anlatıcağım. Ardından tam sayıların, tek sayıların, çift sayıların, doğal sayıların, rasyonel sayıların ve irrasyonel sayıların sonsuz olmasını ve büyüklüklerini ve Hilbert’in sonsuz oteli paradoksunu açıklayacağım. Son olarak süreklilik teoremini ve sonsuzluğun matematikte nerede kullanıldığını anlatacağım.
Konuşma Danışmanı: Müge Kanuni Er
30 Haziran Pazar
13.00
Cambridge Felsefe Fabrikası başfilozofu Pertrand Pussell'ın aklında pek çok soru var:
Yalnızca kendini tıraş etmeyenleri tıraş eden bir berberi kim tıraş eder? Pinokyo "yalan söylüyorum" derse ne olur? Bu iki soru birbirinden farklı mı? Peki 1+1'in 2 ettiğini göstermek neden 350 sayfa sürdü?
19 ve 20. yüzyıl matematik tarihine yakından bir bakış atacağımız bu konuşmada, Euclid'den Gödel, seçim aksiyomu ve ötesine doğru ihanet, ihtiras ve mantık dolu bir yolculuğa çıkacağız. Matematik magazini yanısıra, amacımız tarihin en ünlü paradokslarından biri hakkında derin bir kavrayış vermek olacak.
Konuşma Danışmanı: Utku Aytaç
30 Haziran Pazar
14.00
Bir tutsak ikilemi, iki rasyonel bireyin kendi çıkarlarına göre kararlar almasının, optimal bir çözüme ulaşamayacağını gösteren bir karar verme ve oyun teorisi paradoksudur. Bu paradoks, matematikçiler M. Flood ve M. Dresher tarafından 1950 yılında geliştirilmiş olup, modern yorumu Kanadalı matematikçi A.W. Tucker tarafından kavramsallaştırılmıştır.
30 Haziran Pazar
15.30
Ülkemizde matematik problemlerinde yeni nesil olarak kabul edilen, bilgiyi tanımlayarak verilen bilgiye göre çözüme ulaşma becerisini ölçen şekilde hazırlanan soruların temelini Sayılar Teorisi oluşturmaktadır. Sunumda, örnek sorular üzerinden sayılar teorisi problemleri ve çözümlerine yer verilecektir.
PROBLEMLER
4. Lise Matematik Çalıştayı problemlerinin konusu Fibonacci Dizileri!
29 Haziran Cumartesi
15.30
Fibonacci dizileri, her sayının kendinden önce gelen iki sayının toplamı olarak devam ettiği dizilerdir; örneğin, 0 ve 1 ile başlayan bir Fibonacci dizisi 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8,... şeklinde ilerler. Bu diziler, matematiksel birçok problem ve ilginç özellik barındırır. Örneğin, belirli bir Fibonacci sayısının asal olup olmadığını test etmek mümkündür. Bu konuşmada, Fibonacci dizisinin matematiksel özelliklerini derinlemesine inceleyeceğiz ve bu dizi üzerine çeşitli problemler çözeceğiz. Ayrıca bu konuşma, 4. Lise Matematik Çalıştayı'nın problemler bölümünün bir parçasıdır. Bu konuşmanın ardından gün boyu Matematik Discordunda çeşitli Fibonnaci Problemleri paylaşılacak ve katılımcılarla birlikte çözümleri üzerine tartışılacaktır.
29 Haziran Cumartesi
16.00-20.00
Fibonacci Dizileri Problemlerinin paylaşılması
Problemleri hazırlayanlar:
Melih Mert Oskay, Zehra Kaya
Çalıştayın ilk gününde, belirli aralıklarla çeşitli Fibonacci dizisi problemleri paylaşacağız ve bu problemleri gün boyu birlikte çözmeye çalışacağız. Problemlere ilk gün, Zehra Kaya'nın "Fibonacci Dizileri" başlıklı konuşması ile başlayacağız. Ardından, Matematik Discordu’nda konuşma konusuyla ilgili problemler paylaşıp gün boyu birlikte çözüm arayacağız.(Problemlerin paylaşılacağı Matematik Discordu bağlantısı, katılımcılarla paylaşılacak.)
29 Haziran Cumartesi
20.00
Katılımcılarla problem çözümleri tartışması
İlk günün akşamında, problem çözümlerimizi tartışmak için bir araya geleceğiz.
30 Haziran Pazar
10.00
Konuşma: Fibonacci Problemleri Çözümleri
Zehra Kaya
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğrencisi
Çalıştayın ikinci gününde ise Zehra Kaya, tüm problemlerin çözümlerini içeren bir konuşma daha yapacak ve tüm problemlerimizi bitireceğiz.
Tüm problemleri Matematik Discordunda paylaştık ve çözdük 🥳
Problemleri aşağıda inceleyebilirsiniz. Problemleri hazırlayan Melih Mert Oskay ve Zehra Kaya'ya,
ve çözmeye çalışanlara teşekkür ederiz ♡
TERCİH SOHBETLERİ
4.Lise Matematik Çalıştayı akşam sohbetlerinde matematik bölümleriyle ilgili tercih programları yer alacak! Youtube'da yer alan yayınları başlıklara tıklayarak ulaşabilirsiniz.
30 Haziran Pazar
17.00
Matematik tercih yayınında matematik bölümü hakkında detaylı bilgi edinebilmek üzere buluşacağız. Bölüm tanıtımı, akademik olanaklar, kariyer imkanları ve daha fazlası tercih yayınlarında olacak.
30 Haziran Pazar
18.30
Matematik öğretmenliği tercih yayınında matematik bölümü hakkında detaylı bilgi edinebilmek üzere buluşacağız. Bölüm tanıtımı, akademik olanaklar, kariyer imkanları ve daha fazlası tercih yayınlarında olacak.
30 Haziran Pazar
20.00
Matematik tercih yayınında matematik bölümü hakkında detaylı bilgi edinebilmek üzere buluşacağız. Bölüm tanıtımı, akademik olanaklar, kariyer imkanları ve daha fazlası tercih yayınlarında olacak.
3. Lise Matematik Çalıştayı
24 - 25 Haziran 2023!
3. Lise Matematik Çalıştayını geride bıraktık. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz ♡♡♡
KONUŞMALAR
3. Lise Matematik Çalıştayında birbirinden değerli 14 konuşma yapıldı. Tüm konuşmacılarımıza teşekkür ederiz ♡
Youtube'da yer alan konuşmaları konuşma başlığına tıklayarak izleyebilirsiniz.
24 Haziran Cumartesi
10.00
Simetri herkesde bir çağrışım yapar, ancak matematiksel formülasyonu verileli daha sadece 300 yıl oldu. Bu hamle matematikte, kimyada, fizikte bir çok büyük keşifin yolunu açtı. Bu gelişmelere yol açansa beklenenin aksine bir geometri problemi değil, cebir problemiydi: 5. derece polinomların çözümlerini veren formül neye benziyor? Bu konuşmada insanlığın entelektüel tarihini denklemler ve onların çözümlerinin arayışı çerçevesinden ele alıp günümüze olan etkilerini konuşacağız.
24 Haziran Cumartesi
11:45
Üçgenin iç açılarının toplamının her zaman 180 derece olduğunu söyleyenleri duymuşsunuzdur. Fakat bu önerme yanlış. Evet, düzlemde ve Öklid Geometrisi'nde oluşturulan bir üçgenin iç açılarının toplamı her daim 180 derece olacaktır. Fakat, bu durum her zaman geçerli değil. Bunu bir örnekle kanıtlayabiliriz, Riemann Geometrisi olarak bilinen, diğer adıyla Öklid dışı geometri. Örneğin, dünya üzerinde birisi kutup noktasında, diğeri ekvator çizgisinde olan 2 nokta alalım. Bunları birleştirdiğimiz zaman oluşan üçgenin iç açıları toplamı matematiksel olarak 180 ila 360 arasında
olabilir. Bu da küresel üçgen kavramını doğurur. Bu sunumda küresel üçgen
ve özelliklerinden bahsedilip farklı disiplinlerdeki kullanım alanlarına
değinilecektir.
24 Haziran Cumartesi
13:15
Bu konuşmada, problemlerin ve tahminlerin antik çağlardan bugüne matematiğe nasıl yön ve şekil verdiğini göreceğiz. Bu esnada, başlıkta kastedilen ve kolay anlaşıldıkları halde çözümü imkânsız görünen bazı sorulara göz atacağız. Kolay anlaşıldıkları için amatör matematikçiler bu soruları dişine göre sanmakta, bir çoğu da soruyu çözdüğü yanılgısına sürüklenmektedir. İkinci amacımız da antik çağlardan bugüne aksiyomatik yöntemin gelişimine bir göz atmaktır.
24 Haziran Cumartesi
15.00
Olasılığın Tarihçesi ve Uygulamaları
Ahmet Talha Kaynarpınar, İsmail Berkay Görel
İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Öğrencisi, Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Öğrencisi
Olasılık için sayma yöntemleri, olasılığın çıkışı ve uygulama alanları, olasılık türleri (koşullu-koşulsuz; sonlu-sonsuz) ve bunlarla ilgili örnekler anlatılacaktır.
24 Haziran Cumartesi
15.00
Etnomatematik matematiksel fikirlerin nasıl üretildiğini ve insanlık tarihi boyunca nasıl geliştiğinin anlaşılmasına ışık tutar. İnsanoğlu varlığından bu yana bilinçli ya da bilinçsiz şekilde hayatını kolaylaştırmak için matematiği kullanmış ve kültürel mirasına yansıtmıştır. Bu çalışmada etnomatematik kavramı incelenecek, yaşadığımız ilin kültürel öğelerinin hangi matematiksel mirası taşıdığı araştırılacaktır.
25 Haziran Pazar
11.00
9, 10, 11, 12. Sınıf Matematik müfredatında yer alan kazanımların Geogebra ile incelenmesi, Geogebra'nın matematik kazanımlarına faydasının gözlemlenmesi
25 Haziran Pazar
12:45
Z_4^n grubunun herhangi bir alt grubuna Z_4 - lineer kod diyoruz. Bu konuşmada ilk olarak, bu kod ailesini daha iyi anlayabilmek için grup tanımını, örneklerini ve kullanacağımız bazı özelliklerini vereceğiz. Ardından, Z_4 - lineer kodlarını tanıtıp, gruplarla ilgili verdiğimiz özellikleri kullanarak sabit bir "n" değeri için Z_4 - lineer kodlarını belirleyeceğiz.
25 Haziran Pazar
14.30
Doğal sayılar. Çok tam, çok doğal, bir o kadar da pozitif... Şimdi tüm doğal sayıları topladığımızı düşünelim. Bir saniye, toplam negatif mi çıkıyor? Neler oluyor? Ramanujan'ın burda ne işi var??? Bu konuşmamızda bu kafa karıştıran gizemi ilk başta oluşturup, sonsuz toplamlar üzerine biraz bilgi vereceğiz; sonrasında Ramanujan summation üzerine konuşup durumu mantıklı bir hale getireceğiz.
25 Haziran Pazar
14.30
Bu sunumda ilk olarak türevin tanımı bahsedilecek ve sonrasında türevin fiziksel yorumuna değinilecektir. Daha sonra, türev tanımını kullanaraktan zaman skalasında türevin genel özellikleri ve özelliklerinin ispatları anlatılacaktır.
25 Haziran Pazar
15.45
Tam sayılar, rasyonel sayılar, irrasyonel sayılar reel sayılar derken nereden çıktı bu kuantum sayılar? (0,1) aralığında alınan q değişkenine bağlı bu yeni sayı sistemi klasik kalkülüste yaptığımız hemen her tanımlamayı yeniden ele alıp kuantum hesaplama alanı ortaya çıkarmıştır. Bu sunumda sizlere q-sayılar, q-binom, q-faktöriyel, q-türev, q-integral ve bazı q-sayı dizileri hakkında bilgiler verilecektir. Daha ilerisi var mı sorusu ile bu sayı kümelerinin genişlemelerinin hangi faktörlere bağlı olduğu tartışılacaktır.
PROBLEMLER
3. Lise Matematik Çalıştayı problemlerinin konusu Olasılık!
24 Haziran Cumartesi
21:00
Olasılık Üzerine Sorular
İsmail Berkay Görel & Ahmet Kaynarpınar
Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Öğrencisi &İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Öğrencisi
Olasılık için sayma yöntemleri, olasılığın çıkışı ve uygulama alanları, olasılık türleri (koşullu-koşulsuz; sonlu-sonsuz) ve bunlarla ilgili örnekler anlatılacaktır.
2. Lise Matematik Çalıştayı
25 - 26 Haziran 2022!
2. Lise Matematik Çalıştayını geride bıraktık. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz ♡♡♡
KONUŞMALAR
2 Lise Matematik Çalıştayında birbirinden değerli 11 konuşma yapıldı. Tüm konuşmacılarımıza teşekkür ederiz ♡
Youtube'da yer alan konuşmaları konuşma başlığına tıklayarak izleyebilirsiniz.
25 Haziran Cumartesi
12.00
Polyominolar birbirleriyle kenar kenara komşu özdeş karelerin birleştirilmesiyle oluşturulan şekillerdir. Polyominoların konu edindiği birçok problem düşünülebilir. Çalıştay günü polyominolarla ilgili bazı problemler duyuracağız. Çalıştayda "Polyomino Problemleri" başlıklı konuşmada polyominolardan bahsedip problemlere nasıl yaklaşabileceğimizi tartışacağız. Bu problemleri çalıştay katılımcılarıyla gün boyu düşünüp çalıştay akşamında çözümlerimizi birbirimizle paylaşacağız.
25 Haziran Cumartesi
13:00
.....................
25 Haziran Cumartesi
14:15
Initially, I will mention that definition of ordinary derivative. Because, this definition is connected with fractional derivative. In the mean time, we will talk about Grünwald-Letnikov fractional derivative for showing limit definition with fractional derivative.
25 Haziran Cumartesi
15.45
Sihirli Kareler, içine sayıların yazıldığı nxn tipinde, her sütun, satır ve köşegenlerinin toplamı eşit olan karelerdir. Kaplumbağa kabuğundaki şekilden yola çıkarak Çin'de keşfedilen ve günümüze kadar gelen sihirli kareleri çözmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu konuşmada bu yöntemlerden yola çıkıp "Bir sihirli kare nasıl yapılır?" sorusunu tartışarak sihirli kare yapmanın yollarını inceleyeceğiz.
25 Haziran Cumartesi
17.00
Bu sunumda matematik öğrenme sürecinde karşılaşılan kavram yanılgıları ve zorluklar üzerinde durulacaktır. Kavram yanılgılarının farklı türleri ele alınarak örnekler üzerinden açıklamalar yapılacaktır. Kavram yanılgılarına yol açan pedagojik, psikolojik ve epistemolojik nedenlere ilişkin detaylar paylaşılacaktır.
26 Haziran Pazar
10.30
Bu sunumda tanımsızlık ve belirsizlik kavramları ele alınacaktır. Bu çerçevede öncelikle tanımsızlık kavramının işaret ettiği anlam ve farklı tanımsızlık halleri ele alınacaktır. Daha sonra matematikte belirsizlik kavramı ele alınacak ve belirsizlik durumlarının hangi hallerde ortaya çıktığı ve nasıl kaldırılabileceği konuları üzerinde durulacaktır. Daha sonra tanımsızlık ve belirsizliğin geometrik olarak bir incelemesi sunulacaktır. Son olarak bu kavramlara dair matematik tarihinden kısa notlara yer verilecektir.
26 Haziran Pazar
12:00
Başta basit birkaç problem ile sabit a ve b tam sayıları için ax+by=d eşitliğinin hangi d sayıları için sağlandığını inceleyeceğiz. Daha sonra Bezout Teoremini kanıtlayacağız. En son teoremin bazı uygulamalarını görüp konuşmayı sonlandıracağız.
26 Haziran Pazar
13:00
Bu konuşmada ilk olarak Pisagor'un yaşadığı dönem ve Pisagor Teoremi'nin ortaya çıkışıyla ilgili bilgiler vereceğim, ardından Pisagor Teoremi'nin çeşitli ispatlarını göstereceğim. Konuşmanın devamındaysa rasyonellik, irrasyonellik kavramlarından bahsedip kök 2 sayısının irrasyonelliğini ispatlayarak konuşmamı bitireceğim.
26 Haziran Pazar
14.15
İlk olarak olasılık yoğunluk/dağılım fonksiyonlarının tanımlarını, sonra da bazı örneklerini ve hesaplamalarını tartışacağız. Öncelikle binom dağılım, Poisson dağılımı, normal dağılım ve tekdüze dağılım fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Sonrasında bu fonksiyonların moment üreten fonksiyonlarını hesaplayacak ve konuşacağız. Eğer zaman kalırsa, Laplace dönüşümüne bir giriş yapıp bu dönüşümün moment üreten fonksiyonlarla ilişkisine bakacağız.
26 Haziran Pazar
15.45
Bu konuşmada başlangıçta satrancın günümüze kadar olan bölümü istatistiksel olarak incelenecek ve bu konu hakkında fikirler ortaya koyulup, birkaç hikaye anlatılacaktır. Sonrasında birkaç satranç sorusu olasılıksal olarak incelenecektir.
PROBLEMLER
2 Lise Matematik Çalıştayı problemlerinin konusu Polyomino Problemleri!
26 Haziran Cumartesi
20:00
Polyomino Problemleri
Melih Mert Oskay & Eylül Ayçiçek
Yıldız Teknik Üniversitesi & Marmara Üniversitesi
Polyominolar birbirleriyle kenar kenara komşu özdeş karelerin birleştirilmesiyle oluşturulan şekillerdir. Polyominoların konu edindiği birçok problem düşünülebilir. Çalıştay günü polyominolarla ilgili bazı problemler duyuracağız. Çalıştayda "Polyomino Problemleri" başlıklı konuşmada polyominolardan bahsedip problemlere nasıl yaklaşabileceğimizi tartışacağız. Bu problemleri çalıştay katılımcılarıyla gün boyu düşünüp çalıştay akşamında çözümlerimizi birbirimizle paylaşacağız.
1.Lise Matematik Çalıştayı
5 - 6 Haziran 2021!
1.Lise Matematik Çalıştayını geride bıraktık. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz ♡♡♡
KONUŞMALAR
Lise Matematik Çalıştayında birbirinden değerli 15 konuşma yapıldı. Tüm konuşmacılarımıza teşekkür ederiz ♡
Youtube'da yer alan konuşmaları konuşma başlığına tıklayarak izleyebilirsiniz.
5 Haziran Cumartesi
12.00
Düzlemde bir noktadan başka bir noktaya kaç şekilde ulaşabiliriz? Adımlarımızı rastgele atsak yine de eninde sonunda ulaşır mıyız? Peki, en kısa yolu nasıl belirleriz? Matematiğin çeşitli alanlarına kısa kısa uğrayacağımız bir gezinti planlıyoruz.
5 Haziran Cumartesi
13:30
N. Dereceden Denklemlerin Genel Özellikleri
Ahmet Talha Kaynarpınar
Hatay Tosçelik Fen Lisesi Öğrencisi
Vieta teoremlerini ispatlayıp “diskriminant”ın nereden geldiğini inceleyeceğiz.
5 Haziran Cumartesi
13:30
Lise matematik eğitimimiz yoğun bilgi aktarımına ve hesap yapabilme becerisine ağırlık veriyor. Haliyle işin çoğu yönü eksik kalıyor. Bu konuşmada iki konuya değineceğiz:
1. "Bilgi"leri nereden biliyoruz?
2. Yeterince soru sorabiliyor muyuz?
Herkesin bildiğini sandığı ve sürekli tekrar ettiği bir kaç "bilgi" üzerinden konuları soru yağmuruna tutarak ilerleyeceğiz.
5 Haziran Cumartesi
16:00
Algoritmalardan bahsedip bölme algoritmasına değineceğiz. Ardından Öklid Algoritması’nı tanıyacağız ve özelliklerini inceleyeceğiz. Daha sonra sorular üzerinde Öklid Algoritması’nı kullanacağız.
5 Haziran Cumartesi
17.00
Bu konuşmada kanıtların matematikteki yerinden bahsedip yöntemlerine giriş yapacağız. Daha sonra bazı sahte kanıtları inceleyip neden yanlış olduklarını konuşacağız.
5 Haziran Cumartesi
17.00
İçindeki Matematikçi ile Fizikçiyi Konuşturabilmek: Dyson'un "Kaçırılmış Fırsatlar" Hikayesi
İlmar Gahramanov
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi
"... modüler formlar ve Lie cebirleri arasında daha derin bir bağlantı keşfetme fırsatını kaçırdım, çünkü sayılar teoricisi Dyson ve fizikçi Dyson birbirleriyle konuşmadılar." (Freeman Dyson'un "Kaçırılmış Fırsatlar" makalesinden) Euler'in ayrışımlar için yazdığı üreteç fonksiyonundan başlayarak Ramanujan'ın tau-fonksiyonu, Dyson formülü ve Macdonald'ın konuyu Lie cebirlerine bağlamasından bahsedeceğiz.
5 Haziran Cumartesi
18:30
Simetrinin ne olduğunu herkes bilir ama acaba herkes simetrinin düzgün bir tanımını verebilir mi? Ya da tüm simetrileri bildiğini iddia edebilir mi? Matematikçilerin simetriyi nasıl tanımladığını, yalnızca 2 veya 3 boyutlu değil, 4 ve daha yüksek boyutlu uzaylardaki simetrik nesneleri nasıl bulduklarını anlatıp, tüm bunların altında yatan ve işlerimizi çok kolaylaştıran muhteşem bir cebirsel yapıdan söz edeceğim.
5 Haziran Cumartesi
21:00
Matematiği Anlama, Öğrenme ve Yapma Sürecine“Matematik Eğitimi Disiplini” Penceresinden Kısa Bir Bakış
Işıkhan Uğurel
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi
Neden matematik öğreniyoruz? Matematik öğrenme sürecinde farklı mikro-kültürler. “Matematik Eğitimi Disiplini” (MED) nedir? Nasıl doğru ve bugün nerede? “Matematik Eğitimcisi” kimdir? Ne iş yapar? Nasıl olunur? Matematiği anlama, öğrenme ve yapma süreci MED bağlamında temelde neleri içerir? Matematik eğitimcisi olmak isteyenlere öneriler. Soru cevap bölümü.
6 Haziran
Pazar
13.30
Öklid’in Postulatları
Hayrunnisa Yılmaz
Şehit Mustafa Sezgin Kız Anadolu İmam Hatip Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencisi
Postulatın ne olduğu ve öneminden başlayarak Öklid'in "Elemanlar" adlı kitabında yer alan 5 postulattan söz edeceğim. 5. postulat olan paralellik postulatı üzerinde duracağım. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalardan ve bu paralellik postulatına bağlı olarak gelişen Öklid dışı geometrilerden bahsedeceğim.
PROBLEMLER
2 Lise Matematik Çalıştayı problemlerinin konusu Polyomino Problemleri!
26 Haziran Cumartesi
20:00
Polyomino Problemleri
Melih Mert Oskay & Eylül Ayçiçek
Yıldız Teknik Üniversitesi & Marmara Üniversitesi
Polyominolar birbirleriyle kenar kenara komşu özdeş karelerin birleştirilmesiyle oluşturulan şekillerdir. Polyominoların konu edindiği birçok problem düşünülebilir. Çalıştay günü polyominolarla ilgili bazı problemler duyuracağız. Çalıştayda "Polyomino Problemleri" başlıklı konuşmada polyominolardan bahsedip problemlere nasıl yaklaşabileceğimizi tartışacağız. Bu problemleri çalıştay katılımcılarıyla gün boyu düşünüp çalıştay akşamında çözümlerimizi birbirimizle paylaşacağız.
Meet our dream team
Etkinliğimizin başarısında büyük emeği olan değerli ekip üyelerimizle tanışın ♡ Her biri, bu etkinliği şekillendiren önemli birer parçamızdır. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde katkısı olan tüm ekip arkadaşlarımıza içten teşekkürlerimizi sunarız♡♡♡
4. Lise Matematik Çalıştayı
Genel Koordinatör
Emire Barış
4. Lise Matematik Çalıştayı
Genel Koordinatör
Emire Barış
4. Lise Matematik Çalıştayı
Genel Koordinatör
Emire Barış
4. Lise Matematik Çalıştayı
Genel Koordinatör
Emire Barış
4. Lise Matematik Çalıştayı
Genel Koordinatör
Emire Barış
Tanıtım Koordinatörü
Dilara
Program Koordinatörü
Ahmet Kaynarpınar
Konuşmacılarla İletişim Sorumlusu
Aleyna Akyüz
Tasarım Sorumlusu
Hatice Nur Kabak
Moderatörler: Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad
4. Lise Matematik Çalıştayı
Genel Koordinatör
Emire Barış
Tanıtım Sorumlusu
Ashley Richadson
Konuşmacılarla İletişim Sorumlusu
Ashley Richadson
X sorumlusu
Ashley Richadson
Y Sorumlusu
Ashley Richadson
Moderatörler: Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad
4. Lise Matematik Çalıştayı
Genel Koordinatör
Emire Barış
Tanıtım Sorumlusu
Ashley Richadson
Konuşmacılarla İletişim Sorumlusu
Ashley Richadson
X sorumlusu
Ashley Richadson
Y Sorumlusu
Ashley Richadson
Moderatörler: Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad, Ad Soyad
İletişim
Etkinlikle ilgili sorularınız, geri bildirimleriniz, işbirliği önerileriniz veya herhangi bir konuda danışmak istedikleriniz için bizimle e-posta veya sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.
E-posta
matematikturkiye2020@gmail.com
Sosyal Medya
Ekibimizle tanışın
Etkinliğimizin başarısında büyük emeği olan değerli ekip üyelerimizle tanışın ♡ Her biri, bu etkinliği şekillendiren önemli birer parçamızdır.
Bu etkinliğin gerçekleşmesinde katkısı olan tüm ekip arkadaşlarımıza içten teşekkürlerimizi sunarız♡♡♡